servettdecoupage

är ett roligt pyssel. Det här är vad som behövs: (och ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna, min kamera och jag är dagen till ära inte vidare överens om vad skärpa innebär…)

Du behöver en papplåda, en burk, en glasvas, ett påskägg, en kartong, en  plåtbit, en sten en kruka, en träram eller vad som helst som du önskar piffa upp.Bäst blir det om detta föremål har en enfärgad eller något ljusare yta (okej kanske inte stenen men då är själva grejen kanske just det) Det är för att servetten som skall användas är så tunn så tunn, är den dessutom ljus i färgerna lyser ev mönster eller färger från underlaget genom.

Du behöver ett lacklim. (finns på Panduro) Det är ett  kombinerat lack, lim och  medium. det finns en massa olika sorter att välja mellan, dels finns de som ger en klar, blank yta, de som ger en matt yta, de som har glitter i sig etc. De blir även vattenfasta när de torkat vilket kan vara trevligt om man ex vill göra decoupage på ett bord.

Just det här lacklimmet valde jag dels för att det går att använda till allt möjligt (förutom till textil, där finns ett speciellt enbart till just det.) och i princip till vilket papper som helst. Med allt möjligt menar jag allt från terracottakrukor, till papperslådor, till julgranskulor, till träramar och metallskyltar osv. Det är mest prisvärt till mängden på 500 ml och räcker till hur mycket som helst.

Vidare behöver du en pensel, på bilden är det en decoupage-pensel men du kan använda vilken pensel du vill så länge den är mjuk och bred.

Servetter, välj vilket motiv som helst.

Säg att du har ex en papplåda. Mät först ut ungefär hur många utvikta servetter som behövs och klipp ev till i kanter eller om du bara vill ha just den där blomman så klipp ut den. En servett är oftast i två lager, ett motivlager och ett vitt lager, dra av lagret med motivet, det är bara det du behöver och strunta det vita.

Häll ut lite lacklim på en kartong bit och pensla på ett tunt lager på papplådan. Lägg ut servetten så som den passar och försök få så lite veck som möjligt. Ta sedan ett lager till av lacklim över servetten och jämna ut ev veck och bubblor med penseln.  Vill du ex glitter på så strö det över innan det torkat och när hela lådan torkat lacklimma igen så glittret sitter fast ordentligt. Väljer du att inte använda glitter räcker det med att lacklimma en gång över servetten.  lim-servett-lim, hur enkelt som helst. Låt detta torka  och njut sedan av ditt mästerverk.

Själv piffade jag upp en vit, rund papplåda där numera min quick knit och mina garner bor

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s